in

Продавачи в луксозни магазини разказват какво всъщност се случва зад кулисите на един голям шопинг бранд

Повечето хора свързват луксозните марки и бутици с лукс и богатство, а свободното място за продавач на дизайнерски стоки на богати и известни хора изглежда привлекателно. Работата в скъп магазин за дрехи обаче далеч не винаги е толкова привлекателна, колкото изглежда.

Advertisements

Поничка събра разкритията на консултанти по продажбите, работещи с луксозната мода и бърза да ги сподели с вас.

1. Просперитетът на купувача не се определя по дрехите му

Дрехите може да не са маркови, но ако клиента носи скъп часовник, това означава, че може да си позволи да похарчи значителна сума в бутика, следователно му се дава по-голямо внимание от страна на продавачите. Ако клиент дойде с чадър, продавачът няма да бъде толкова старателен, защото към бутиците има закрити паркинги, а чадърът показва, че клиентът няма кола. Следователно, трудно може да си позволи нещата в магазина.

Често богатството на купувача се определя от поведението. Това могат да бъдат богати хора, които не се хвалят с пари и и се отнасят към пазаруването небрежно: влиза, пробва, купува.

2. Продавачите носят дрехи от магазина, но не ги купуват

Ако продавачката няма възможност да похарчи цялата си заплата за рокли от Dolce & Gabbana, но иска да вземе някои дрехи, тогава може лесно да ги вземе от магазина, а след това да ги върне обратно. В същото време дрехите не са като нови след това: миризмата на прах за пране не изчезва веднага, а в допълнение, някои деликатни материи се разваля много лесно при пране. По-лесно е да се каже, че клиент е мерил дрехата и я е изцапал. Клиентите лесно ще повярват в това.

3. В бутиците винаги има тайна охрана, които дори продавачите не познават лично

Имало е случай, когато мъж заменил скъп портфейл с фалшификат и си прибрал оригинала. Никой не забелязал, преди да напусне магазина. Често се случва богатите хора да крадат. Те могат да купят 100 от тези портфейли, но все пак искат да го откраднат. В случая има тайни пазачи: те са под прикритието на обикновени клиенти и се уверяват, че никой, включително продавачите, не краде.

4. Високата цена не винаги означава, че нещо е с високо качество

Износителите на скъпи магазини за дрехи откровено разказаха какво наистина се случва зад вратите на бутиците

Цените за обувки може да са еднакви, но качеството може да варира значително. Продавачите определено ще кажат на клиентите, че всичко се прави в Италия и всъщност “италианската” продукция може да бъде ушита в Украйна, Бразилия или Китай. В същото време оригиналът и фалшификатът могат да са с една и съща цена и да стоят един до друг на един и същ рафт.

5. Не всички клиенти в бутика наистина са такива

Износителите на скъпи магазини за дрехи откровено разказаха какво наистина се случва зад вратите на бутиците

Отидете в магазина само с надеждни хора; не слушайте продавачи и „случайни клиенти“. Често собственикът на бутика може да влезе и като види клиентка в панталони, които тя се колебае дали да вземе, прави много комплименти и се преструва, че иска да ги купи за жена си в момента. Продавачите трябва да кажат, че тези панталони са последните. И сега жената вече тича с тях към касата.

По същия начин може да се държат продавачките от друг магазин на марката, ако се намира наблизо. Те често играят ролята на случайни купувачи, които се нуждаят от точно това, което клиентът пробва. Често собствениците на бутици наемат млади хубави жени за тази цел.

6. Няма истински отстъпки

Износителите на скъпи магазини за дрехи откровено разказаха какво наистина се случва зад вратите на бутиците

Това е основната разлика между бутиците и веригите магазини: можете да поставите всякаква цена. Често се случва дори самият собственик да не знае на каква цена взимат стоките в магазина. Продавачите могат да продадат нещо на клиент и да вземат разликата за себе си. Това е много лесно, защото работниците в повечето бутици имат привилегия: купуват дрехи в магазините си на доставна цена.

7. За известните клиенти се отделя специално помещение

До пристигането на звездата всички модели, които я интересуват, вече са приготвени във VIP стаята. По правило известните личности докладват предварително, че биха искали да изпробват, а продавачите ги посрещат подготвени. В това помещение клиентът може да поиска всичко: напитка, хапване, а също така му е осигурен личен асистент.

8. Продавачите не трябва да нарушават дрес-кода

Износителите на скъпи магазини за дрехи откровено разказаха какво наистина се случва зад вратите на бутиците

Продавачите в един магазин ще бъдат с еднаква височина, една и съща конструкция и правилна физика. Чертите на лицето трябва да са привлекателни, кожата – чиста и добре поддържана, ръцете – поддържани и с добре оформен маникюр. Роклите без ръкави са табу: раменете винаги трябва да бъдат покрити.

9. Консултантите никога няма да окажат натиск

Консултантите трябва да продават интелигентно стоките. Купувачите на луксозни марки рядко се нуждаят от нещо ново като осъзната нужда, тъй като имат много. В бутиците те правят предимно емоционални покупки. И тези емоции трябва да са приятни за тях, за да искат да се върнат. Затова продавачите трябва да предвиждат нуждите на клиента.

10. Клиентите често използват бутика като място за срещи.

Износителите на скъпи магазини за дрехи откровено разказаха какво наистина се случва зад вратите на бутиците

Луксозните марки често имат кафе машина, скъп алкохол, леки закуски и шоколад в залата на магазина. Продавачите могат да сервират шампанско – това също е част от личната услуга. Тъй като е забранено задължителното предлагане на стоки, клиентите могат да седят поне докато магазинът затвори и да не купят нищо.